Fantasy on Stars – composition concert review

ARI ROMPPASEN SÄVELLYSKONSERTTI
Joensuun Musiikkijuhlien konsertteja Joensuun konservatorion salissa 10.7.2018

Musiikkijuhlien tiistaihin mahtui poikkeuksellisesti peräti kaksi konserttia, kun muutaman tunnin mittaan kuultiin niin Ari Romppasen sävellyskonsertti kuin myös viulisti Sergey Malovin ja pianisti Irina Zahharenkovan yhteissoittoa.

Sibelius-Akatemiassa säveltämistä Erkki Jokisen johdolla opiskelleen Romppasen tuotanto rakentuu pääosin soolo- ja kamarimusiikkiteoksien varaan. Sama linja jatkui myös tässä konsertissa, jossa keskityttiin erityisesti Oleg Larionovin alttoviulun sekä Mikko Raasakan klarinetin ja bassoklarinetin ilmaisullisiin mahdollisuuksiin. Olennaisessa osassa olivat lisäksi sopraano Ghislaine Dionne sekä pianisti Sari Blå.

Myös esimerkiksi Jouni Kaipaisen ja Jukka Tiensuun mestarikursseille osallistunut Romppanen paljastui osaavaksi ja ammattitaitoiseksi säveltäjäksi, joskaan en ihan täydellisen vakuuttunut kaikesta kuulemastani ollutkaan.

Mutta on Romppasella kiistattomia meriittejä, kuten nytkin kuultu Rho Cas, joka vuonna 2007 palkittiin Espoon 9. kansainvälisen pianoviikon sävellyskilpailussa.

Se, miksi en ollut täydellisen vakuuttunut kaikesta kuulemastani, liittyi esimerkiksi vaihtoehtoisilla tavoilla tuotettujen instrumenttiäänten varsin runsaaseen esiintymiseen Romppasen musiikissa: valitettavasti sain sen vaikutelman, että niitä käytettiin paikoin vain tavan, ei todellisen tärkeyden vuoksi, eikä lisäksi jokin klarinetin ylipuhallusääni ole mielestäni kovinkaan omaperäinen ratkaisu nykymusiikissa.

Toisaalta jo muutenkin musiikillisesti hienossa teoksessa Valo rakentuu palasista, oli Romppanen taituroinut kiehtovaa sanan ja äänten yhteispeliä, jossa nyt myös singaalimaisesti konserttitilan läpäisevät erikoisäänet osuvalla tavalla symboloivat – mahdollisesti – valonsäteen olemusta.

Sävellyskonsertissa kuultiin myös useampi kantaesitys, joista ainakin sooloalttoviuluteos Theses II miellytti korvaani: (näennäisessä) yksinkertaisuudessaan todella vangitseva teos, jonka olisin halunnut kuulla vaikka hetimmiten uudelleen.

Jyri Ojala
Published in newspaper “Karjalainen” on July 12, 2018